Wat is Floaten?

Wat is floaten?

Floaten is het gewichtloos en zonder prikkels drijven op zout water in een speciaal daarvoor ontwikkelde floatroom. Floaten is een bewezen ontspanningsmethode die zeer efficiënt en doeltreffend is: 1 uur floaten staat gelijk aan 5 uur slapen.

Totale ontspanning

Wie ooit in de Dode Zee heeft gezwommen, heeft floaten eigenlijk al ervaren. Het komt er in het kort op neer dat je drijft op ruim 30 cm (epsom) zout water in een speciaal daarvoor ontwikkelde floatroom. Tijdens het floaten worden de prikkels zwaartekracht, geluid en licht uitgesloten. Officieel wordt dit Floatation REST (Restricted Environmental Stimulation Technique) genoemd.
Het water in de floatroom en de omgeving worden verwarmd op 35,5°C zodat je lichaam geen temperatuurverschil voelt tussen het water en de lucht er buiten. Hierdoor ‘denken’ je hersenen dat je lichaam ‘zweeft’. Elke spier in je lichaam kan zich totaal ontspannen. Floaten is de manier om de diepste ontspanning te bereiken die je kunt ervaren.

Floaten bij FloatCenter

Effectieve methodiek

De effecten van floaten zijn jarenlang wetenschappelijk onderzocht. Verschillende onderzoeken tonen aan dat floaten de meest effectieve methode is tegen onder meer stress, oververmoeidheid en overbelasting, zowel fysiek als mentaal. Floaten reduceert de productie van stresshormonen en stimuleert tegelijkertijd de productie van andere hormonen die een groot gevoel van welbehagen creëren. Het lichaam herstelt zich en komt in ‘evenwicht’.

  • 1 uur floaten staat gelijk aan 5 uur slapen
  • Effectief voor mensen met slaapproblemen, reuma of een spierziekte
  • Wellness ervaring met een maximaal en wetenschappelijk resultaat

Wellness, sport en medisch

Veel mensen gebruiken floaten als wellness beleving, als een moment van ontspanning. Naast de wellness beleving wordt er op sportgebied en medisch gebied met de diverse floatbehandelingen veel bereikt. Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken met prof- en amateur sporters is gebleken dat floaten positieve effecten heeft op zowel het fysieke herstel als ook de mentale staat. Medische klachten kunnen, eventueel in overleg met werkgever, ARBO-arts en/of verzekeraar, te lijf worden gegaan met zeer goede resultaten. Ziekteverzuim kan worden gereduceerd of zelfs voorkomen. In het laatste geval wordt floaten preventief ingezet om ervoor te zorgen dat de gezondheid niet uit balans raakt.

Ben je benieuwd of floaten ook iets voor jou is? Kom floaten zelf ervaren bij FloatCenter!